Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 02:57
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Наукові статті

ВИКОРИСТАННЯ АЕРОКОСМІЧНИХ ЗНІМКІВ ВИСОКОЇ РОЗДІЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТРЕБ ВЕДЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОГО КАДАСТРУ
УДК 528.4:551.501.8
ВИКОРИСТАННЯ АЕРОКОСМІЧНИХ ЗНІМКІВ ВИСОКОЇ РОЗДІЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТРЕБ ВЕДЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОГО КАДАСТРУ

Бугера Д.А. – студент 3 курсу напряму підготовки «Геодезія, картографія та землеустрій»
Науковий керівник: Пушкар О.О. – асистент кафедри Землеустрою і кадастру ПДАТУ

Топографічні карти і плани необхідні для ведення державного земельного кадастру, включають дані реєстрації землекористувань, обліку кількості і якості земель, бонітування ґрунтів і економічної оцінки земель. Ці дані використовуються в цілях організації ефективного використання земель і їх охорони, планування ведення господарства, розміщення і спеціалізації сільськогосподарського виробництва, меліорації земель, а також інших заходів, пов’язаних з використанням земель [2].
В теперішній час виконання цих робіт забезпечує використання знімків високої роздільної здатності.
Сучасні космічні дані дистанційного зондування землі стали важливою складовою при створенні та відновленні цифрових карт, планів і ГІС-проектів різного рівня та призначення, замінюючи або доповнюючи традиційне аерофотознімання, а в багатьох випадках будучи безальтернативним джерелом вихідних геопросторових даних, де-факто став стандартом набір вимог, запропонованих до даних ДЗЗ високої роздільної здатності:
• просторова роздільна здатність не гірше 1м у панхроматичному режимі;
• радіометрична роздільна здатність не менш 11 біт на піксель у панхроматичному режимі;
• наявність 4 спектральних каналів, у тому числі одного інфрачервоного;
• можливість одержання стереозображення;
• можливість відновлення картографічного матеріалу масштабу не менш як 1:5000;
• періодичність одержання даних на ту саму територію земної поверхні в 1-5 днів залежно від широти;
• висока оперативність початку зйомки – протягом 1 дня з моменту розміщення замовлення;
• простота розміщення замовлення – немає необхідності одержання дозволу від державних організацій на проведення зйомки;
• простота обробки – замовник одержує дані, готові для використання в проектах;
• великий архів - мільйони отриманих знімків [1].
З появою на орбіті в 2001 р. супутника QUICKBIRD розпочався другий етап революції в області ДЗЗ із космосу. Вперше стали доступними дані із просторовою роздільною здатністю, близькою до аерофотознімання, але зі збереженням переваг космічного знімання (одержання вихідних даних у цифровому виді, наявність мультиспектрального режиму зйомки одночасно з панхроматичним, широка смуга огляду, високі геопросторові і радіометричні властивості зображень).
У цей час ми перебуваємо на порозі третьої і значно більше масштабної революції. Це пов'язане з появою нових апаратів високої роздільної здатності комерційного призначення. Уже на початок 2011 р. на орбіті перебуває близько 22 комерційних супутників високого розрізнення, у тому числі 6 радарних, знімання з яких може проводитися незалежно від погодних умов і часу доби.
Широкий комерційний доступ до супутникових даних високої роздільної здатності відкрив безліч нових можливостей для їхнього використання. Дані ДЗЗ можна використати замість аерофотознімання або наземного топографічного знімання. Супутникові зображення можуть бути отримані на будь-яку територію України, у потрібний часовий період і за доступною ціною. У цей час із всіх супутників, дані яких можуть бути використані для цивільних потреб земельного кадастру, QUICKBIRD має одну з найвищих просторову роздільну здатність.
Космічний апарат QUICKBIRD був запущений 18 жовтня 2001 р. з авіабази Ванденберг (США). Власником супутника є компанія DigitalGlobe (США). Супутник був виведений на навколоземну сонячно-синхронну орбіту з нахилом 980 і висотою 450 км, що забезпечує його проходження над будь-яким районом Землі кожні 1-3,5 дні. Супутник QUICKBIRD призначений для одержання цифрових зображень земної поверхні із просторовою роздільною здатністю 61см у панхроматичному режимі та 2,4 м у мультиспектральному режимі. Основними перевагами супутника QUICKBIRD є широка смуга огляду (розмір сцени 16,5х16,5 км) і висока метрична точність.
Дані, отримані із супутника QUICKBIRD, мають високу радіометричну роздільну здатність за рахунок 11 бітного динамічного діапазону (2048 рівнів сірого кольору), що дозволяє розрізняти безліч деталей на дуже яскравих або темних частинах знімка. Це, у свою чергу, полегшує рішення завдань дешифрування окремих елементів зображення [3].
Отже, використання аерокосмічних знімків високої роздільної здатності дає можливість за короткий термін виконувати велику кількість робіт з ще більшою якістю.

Список використаних джерел
1. Веклич Ю.М., Клаптиків В.М., Піяр Ю.К., Клаптиків С.В., «Геоінформатика» журнал, випуск 2: Геологічне картографуванняння на основі комп'ютерних технологій. – Київ, 2002.
2. Маслов А.В., Горохов Г.І., Юносов А.Г., Ктиторов Є.М., Геодезические работы при землеустройстве. – «Недра». – 1976, 256 с.
3. Фесенко А.В., Регіональні геологічні дослідження в Україні і питання створення держгеокарти – 200 (Тези доповідей І Науково-виробничої наради геологів зйомщиків): Про деякі результати морфоструктурно-неотектонічного аналізу рельєфу земної поверхні – Київ: Державне підприємство «Південекогеоцентр», 2009.

Джерело: http://Наукова студентська конференція "Наука.Молодь.Земля.Сталий розвиток" 15 березня 2012 року. ПДАТУ
Категорія: Наукові статті | Додав: Kalora (24.03.2012) | Автор: Шелепницька Ірина Петрівна
Переглядів: 3065 | Теги: державний земельний кадастр, ГІС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]