Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 23:53
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Наукові статті

ГІС, ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ПОКРАЩЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ
УДК
Горіховський М.В. – студент 3 курсу Інституту бізнесу і фінансів, напрям підготовки «Менеджмент»
Науковий керівник: Лапчинський В.В. – старший науковий співробітник, к. с.-г. н., доцент кафедри Землеустрою і кадастру

ГІС, ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ПОКРАЩЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ

Україна є аграрною країною про що свідчить структура сільськогосподарських угідь в яких загальна питома вага орних земель становить 81%. За підрахунками експертів, нині функціонує понад 60 великих холдингів які контролююь 6 млн. га, або близько 24% ріллі і є найбільшими виробниками зернових і технічних культур. Холдинги, як правило, при вирощуванні продукції використовують інноваційні технології, що робить їх продукцію більш конкурентноспроможною [5].
Сучасні тенденції інформатизації в багатьох сферах суспільної діяльності не обминули і сферу управління земельними ресурсами. Складовою інформаційного середовища, яке забезпечуватиме обґрунтоване прийняття рішень в галузі сільського господарства є географічна інформація.
Геоінформаційні технології (ГІТ), що мають справу з географічно координованою інформацією надають широкі можливості аналізу цієї інформації та представлення її у зручному для користувача вигляді: карт, серій карт, атласів, графіків, діаграм, профілів тощо [1].
На основі ГІТ зручно створювати і використовувати бази даних різної тематики з метою забезпечення діяльності в сфері економіки природокористування, екологічного менеджменту, вирішувати широке коло задач, пов’язаних з оцінкою ситуації та плануванням заходів [2].
Прикладом ефективного використання ГІТ є підприємство «Сварог Вест груп», що використовує новітні технології аналізу ґрунту, планування посівів, глибоку оранку, та комплексні технології, що в поєднанні дає їм можливість збирати урожаї, більші за конкурентів. Дана компанія володіє земельними ресурсами в Хмельницькій і Чернівецькій областях.
Перед посівною компанія замовляє експертизу, агрохіміки беруть на різних ділянках проби ґрунту, аналізують отримані дані, за цими даними вони готують заключення: які культури сіяти і де, скільки потрібно внести добрив, щоб отримати максимальну урожайність [5].
Спочатку, коли компанія почала вводити на базі GPS навігації систему точного землеробства, були понесені значні фінансові затрати, але її ефективне використання сьогодні дозволило підприємству підвищити урожайність основних зернових культур на 20-30%. Комплексний підхід до запровадження агрохімічного аналізу земельних ресурсів, використання глибокої оранки і ГІС технологій, дали змогу збільшити як урожайність так і прибуток, при цьому затрати на технологію планується окупити за 5 років [3].
Застосування в землеробстві сучасних автоматизованих систем дає змогу значною мірою удосконалити процес ухвалення землевпорядкувальних рішень, автоматизувати трудомісткі та рутинні операції зі збирання, накопичення, аналізу і зберігання інформації, мінімізувати при цьому ймовірність виникнення помилок і неточностей і цим самим істотно підвищується продуктивність праці, якість виконуваних робіт та підвищується культура виробництва в цілому. Як показує практика, запровадження засобів автоматизації веде і до скорочення витрат на судочинство, адже формування справи зі встановлення меж земельної ділянки здійснюється на базі достовірних і об'єктивних даних [4].
Проблемним моментом у використанні сучасних геоінформаційних систем на практиці є необхідність формування нового світогляду на ведення сільськогосподарської діяльності, підготовки фахівців, проведення семінарів, тренінгів для управлінців, знайомлення їх із цією технологією в нашій країні. Активне вивчення шляхів використання ГІС технологій дозволить підприємствам поряд із збільшенням прибутків, зберігати і покращувати якість ґрунту, формувати актуальні сівозміни та покращувати ефективність управління земельними ресурсами в цілому.
Список використаних джерел
1. Геоінформаційні технології: [Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://uk.wikipedia.org/wiki/ ГЕОІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ
2. Руденко Л.Г., Чабанюк В.С. Концепция геоинформационной системы многоцелевого использования и ее поэтапная реализация на Украине // Геоинформационные и геоэкологические исследования в странах СНГ. М.: Геос, 1999. - С. 9 - 30.
3. Исакова Д. «Правильный банк» [Текст] / Д. Исакова // Forbes. – 2012. - № 1. – С. 95-97.
4. Геоінформаційні системи в управлінні земельними ресурсами. Проф. А.Я. Сохнич, д-р екон. наук – Львівський НАУ; здобувач І.М. Худякова – Південнослов'янський інститут Київського Славістичного університету; здобувач О.А. Сохнич – ДП "Центр державного земельного кадастру" Науковий вісник НЛТУ України. – 2010. − Вип. 20.5
5. Формування земельних масивів інтегрованих структур (землекористування: переваги та недоліки агрохолдингів) //Землевпорядний вісник: науково-виробничий журнал. –К.: 2011. - №2. –С 36-41.

Джерело: http://Наукова студентська конференція "Наука.Молодь.Земля.Сталий розвиток" 15 березня 2012 року. ПДАТУ
Категорія: Наукові статті | Додав: Kalora (24.03.2012) | Автор: Шелепницька Ірина Петрівна
Переглядів: 2283 | Теги: Горіховський М.В., управління, ГІС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]