Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 19.04.2024, 19:40
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Наукові статті

ЛІСОВІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ
ЛІСОВІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ
Леньков С.В. – студент ІІІ курсу, напряму підготовки «Геодезія, картографія та землеустрій» ПДАТУ
Ковтуняк І.П. – магістр, асистент кафедри Землеустрою і кадастру ПДАТУ

У Державній цільовій програмі «Ліси України» до 2015 року одним з основних завдань держави є збільшення площі лісів у країні. На сьогодні в жодній природній зоні України немає оптимальної лісистості. Для досягнення її в державі (а це 20% за нинішніх 15,7%) слід додатково створити 2,2 млн га нових лісів на прийнятих землях. За даними УААН, земель, які мають вивільнитися із сільськогосподарського використання, є близько 8-10 млн га, з них під залісення може піти понад 3 млн га. Наявність розсадників у галузі достатня для вирощування садивного матеріалу, аби щороку створювати лісові культури на площі не менше 100 тис. га. На сьогодні в підпорядкуванні Держлісагентства перебуває лише 68% від загальної площі земель лісового фонду України, 17% – то ліси Мінагрополітики, 2% – Міноборони, 13% – інших відомств, а саме Мінінфраструктури, Мінекоресурсів, МНС, землі запасу, комунальні ліси [1].
Ліс – це тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище. Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах. Усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.
Лісова ділянка – ділянка лісового фонду України з визначеними межами, виділена відповідно до Лісового кодексу для ведення лісового господарства та використання лісових ресурсів без вилучення її у землекористувача або власника землі.
Лісові ділянки можуть бути вкриті лісовою рослинністю, а також постійно або тимчасово не вкриті лісовою рослинністю (внаслідок неоднорідності лісових природних комплексів, лісогосподарської діяльності або стихійного лиха тощо). До не вкритих лісовою рослинністю лісових ділянок належать лісові ділянки, зайняті незімкнутими лісовими культурами, лісовими розсадниками і плантаціями, а також лісовими шляхами та просіками, лісовими протипожежними розривами, лісовими осушувальними канавами і дренажними системами.
Земельна лісова ділянка – земельна ділянка лісового фонду України з визначеними межами, яка надається або вилучається у землекористувача чи власника земельної ділянки для ведення лісового господарства або інших суспільних потреб відповідно до земельного законодавства [2].
Ліси України за своїм призначенням і місцеположенням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції і мають обмежене експлуатаційне значення. З метою диференційованого використання різносторонніх властивостей лісів та відповідної спеціалізації ведення лісового господарства вони розділені на дві групи — першу та другу.
Ліси України на її території розміщені нерівномірно: на Поліссі вони охоплюють 29% всієї площі цього регіону, в Лісостепу — 14%, Карпатах — 40%, Криму — 10%. Хвойні насадження займають 45% загальної площі [3]. Лісистість України за адміністративним районами ми можемо побачити на рис.1

Рис.1. Лісистість України за адміністративним районами [3]
Правовідносини, пов’язані з використанням лісових ресурсів та земель лісогосподарського призначення, регулюються Конституцією України, Лісовим кодексом України, Земельним кодексом України, законами України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991 р. «Про природно-заповідний фонд України» від 16 червня 1992 p.,. «Про тваринний світ» від 13 грудня 2001 p., «Про плату за землю» від 19 вересня 1996 р., «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 27 лютого 1991 р. та іншими нормативно-правовими актами [4].
На мою думку, лісовий фонд нашої країни знаходиться не в найкращому становищі, а мало б бути навпаки. Країна зобов’язана сприяти забезпеченню сталого розвитку і якісному, розумному управлінню лісовими ресурсами: збільшувати площу лісів, розвивати лісове господарство.

Список використаних джерел
1. Маценко Г. Все про ліс. Які вони дерева України. // Магістраль. – 1997. - № 42 – 43., спец. випуск.
2. Лісовий кодекс України//Постанова Верховної Ради України від 21 січня 1994 року N 3853-XII.
3. Лісові ресурси України та антропогенізація лісів. [Електронний ресурс]//Режим доступу:http://osvita.ua/vnz/reports/ecology/18683
4. Правове регулювання використання лісових ресурсів і користування земельними ділянками лісового фонду. Коментар до Лісового кодексу України [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://advocatesanswers.in.ua/xiv-/302-2011-05-02-13-15-32.html

Джерело: http://Наукова студентська конференція "Наука.Молодь.Земля.Сталий розвиток" 15 березня 2012 року. ПДАТУ
Категорія: Наукові статті | Додав: Kalora (24.03.2012) | Автор: Шелепницька Ірина Петрівна
Переглядів: 3389 | Теги: ЛІСОВІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]