Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 20:35
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Наукові статті

ПРОЦЕСИ СТВОРЕННЯ ТОПОГРАФІЧНИХ КАРТ МЕТОДОМ АЕРОФОТОЗЙОМКИ
УДК: 631.471
ПРОЦЕСИ СТВОРЕННЯ ТОПОГРАФІЧНИХ КАРТ МЕТОДОМ АЕРОФОТОЗЙОМКИ

Чабан В. О. – студент 3 курсу, напрям "Геодезія, картографія та землеустрій"
Корчак М. М. – асистент кафедри землеустрою і кадастру ПДАТУ

Аерофотознімання – це фотографування місцевості з літального апарату. Розрізняють планову і перспективну аерофотозйомку. Матеріали аерофото-знімання використовуються в топографії, що займається детальним вивченням земної поверхні в геометричному відношенні, і розробкою способів відобра-ження цієї поверхні на площині у вигляді топографічних карт і планів. Практичні роботи із створення оригіналу топографічних карт називаються топографічними зйомками. Основним виглядом зйомки в цілях картографування території є аерофототопографічна зйомка [1].
Основними процесами аерофототопографічної зйомки являються: аеро-фотозйомний, фотографічний, геодезичний та фотограмметричний [2].
В аерофотозйомочних роботах варто відмітити, що фотографування проводиться з літака, який рухається на великій швидкості, тому має бути ко-ротка експозиція. Для цього використовується затвор аерофотоапарата, що забезпечує витримку, яка триває долі секунди (1:100 – 1:300 сек.), а в якості фотограмметричного матеріалу використовується плівка високої чутливості.
Фотографічні і польові фотограмметричні роботи. Фотографічна плівка після закінчення польоту потрапляє в польову фотолабораторію. Проявлення, фіксування і осушування аероплівок проводиться за допомогою спеціальних приладів, які дають можливість опрацьовувати плівки великої довжини (30 – 60 м.). Зображення, отримане на аероплівці в результаті такої обробки, називається негативом. Для подальшої фотограмметричної обробки використовуються не тільки негативи, але й їх копії на фотограмметричному папері, які називаються контактними відбитками.
Складання контактних відбитків сфотографованої площі по їх повздо-вжнім і поперечним перекриттям створюють накидний монтаж, що. прово-диться на великих дерев’яних щитках, до яких аерофотознімки прикріплюють кнопками. Такий монтаж дає можливість наглядно виявити недоліки польоту. Крім цього, на нього, користуючись картою, наносять кордони знімаючої ді-лянки і положення рамок трапецій (планшетів). Для подальших робіт накидний монтаж фотографують на фотопластину із зменшенням масштабу. Копія отримана в подальшому на фотопапері, представляє собою репродукцію наки-дного монтажу.
Топографо-геодезичні роботи. При складанні карти необхідно мати ге-одезичні координати і висоти деяких точок місцевості, що будуть дозволяти орієнтувати карту, яка складається відносно системи координат місцевості. Планові координати точок і висоти визначають із тріангуляції, нівелірних і висотно-теодолітних ходів. Всі точки, координати яких визначені, відмічають на аерофотознімках умовними знаками.
Крім визначення геодезичних координат, проводиться польове дешиф-рування аерознімків, і в окремих випадках польове нанесення рельєфу на фо-топланах або аерофотознімках. В такому випадку горизонталі наносять за до-помогою мензульної зйомки.
Фотограмметричні роботи. Фотограмметричні роботи є кінцевим про-цесом складання оригіналу карти по негативам або контактним відбиткам, матеріалам дешифрування і геодезичним координатам опорних точок.
При комбінованому способі, зйомки фотограмметричні роботи поляга-ють в складанні фотоплану і польового нанесення рельєфу, а при стереофото-грамметричному способі зйомки рельєф місцевості отримують камеральним шляхом, використовуючи властивості пари знімків.
Існуючі способи камеральної стереофотограмметричної обробки знімків можна розділити на універсальний і диференційований. При універсальному способі всі процеси виконуються безперервно на одному приладі, а при диференційованому – окремо на різних приладах. Через це прилади, що вико-ристовувалися при універсальному способі, є більш складними і стаціонарними, ніж прилади для диференційованого способу [3].
Обробка знімків універсальним способом заключається в побудові, та вимірі моделі місцевості за допомогою вимірюючої марки. При цьому скла-дення контурної частини плану і зйомка рельєфу виконуються спільно.
При диференційованому способі обробки знімків, складання контурної частини плану і зйомка рельєфу виконуються окремо. Викреслювання контурів проводиться на фотоплані або при проектуванні знімка на планшет, а визначення висот точок місцевості виконується шляхом вимірювання різниць повздовжніх паралаксів. Отримані таким чином горизонталі переносять на план.
На сьогодні стереофотограмметричні способи застосовуються при складанні карт різного масштабу. Важко уявити собі створення топографічних карт на величезні території без фотознімків земної поверхні, отриманих з літа-льних апаратів.
Вважаємо, що за допомогою оперативного дистанційного зондування уможливлюється отримання та надання в найкоротші терміни інформації про зміну поверхні Землі. Інформація такого роду на великі території служить для моніторингу як географічних, так і техногенних процесів, аналіз яких приносить значну ефективність при управлінні сферами людської життєдіяльності.

Список використаних джерел:
1. Бодюков М. П. Практическое руководство по фотографи / М. П. Бор-дюков. – М.: Геодиздат [Текст]. – 1950. – 148 с.
2. Методы и приёмы фотограмметрических работ при создании топо-графических карт [Текст] : підручник / Коншин М. Д. – М.: Геодиздат. – 1952. – 235с.
3. Веселовский Н. Н. Фотограмметрия / Н. Н. Веселовский. – М.: Гео-диздат [Текст]. – 1945. – 125с.

Джерело: http://наук.збірка студентської конференції (2011 р. )ПДАТУ
Категорія: Наукові статті | Додав: Kalora (19.10.2011) | Автор: Шелепницька Ірина Петрівна E W
Переглядів: 3470 | Теги: топографічні карти, аерофотозйомка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]