Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 15:43
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Наукові статті

СТРУКТУРА ЕКОЛОГІЧНОЇ ГІС "ПРИРОДНІ РЕСУРСИ РЕГІОНУ
УДК 528:63195:004.9
СТРУКТУРА ЕКОЛОГІЧНОЇ ГІС "ПРИРОДНІ РЕСУРСИ РЕГІОНУ"

Ходзінський П.В. – студент 4 курсу, напрям "Геодезія картографія та землеустрій"
Пушкар О.О. – асистент кафедри землеустрою і кадастру ПДАТУ


Державна політика в галузі охорони і раціонального використання земель визначається системою правових та організаційно-економічних заходів.
Важливого значення набуло питання охорони земель у зв'язку з реформуванням аграрного сектору економіки на засадах приватної власності на землю. Виходячи з цього в країні необхідно здійснити територіальну організацію агроландшафтів шляхом землевпорядкування земель нових агроформувань, що забезпечить їх саморегуляцію з мінімальними витратами енергії та ресурсів, підвищить стійкість проти деструктивних процесів [3].
Дана ГІС є інтегрованою інформаційною системою з метою вироблення і ухвалення управлінських рішень у сфері природокористування і охорони навколишнього середовища на регіональному рівні, орієнтованої на фахівців Державного комітету із охорони навколишнього середовища певного регіону, а також для проведення наукових досліджень по проблемах екологічного стану і зміни природних ресурсів території [2].
Загальна постановка задачі сформульована як створення інформаційної системи збору, зберігання і доступу до комплексних даних про стан основних природних ресурсів регіону (водних, лісових, земельних, атмосферних) і їх оцінки в різних аспектах: кількісного і якіс¬ного стану ресурсів, економічної ефективності їх використання, зведеної соціально-економічної оцінки природно-ресурсного потенціалу території.[4]
Лісові ресурси. Для розробки регіональної системи управління і ухва-лення рішень по проблемах лісу зі всієї маси наявного інформаційного матері-алу виділено групи агрегованих показників на рівні лісгоспів (загальна харак-теристика лісів, лісокористування, відновлення лісових ресурсів, охорона і захист лісу) і обмежений набір зведених показників на рівні адміністративних районів регіону.
Водні ресурси. Рішення проблем екологічної безпеки водних об'єктів і раціонального використання водних ресурсів вимагає перш за все знань про поточний стан і якість вод у водних об'єктах і можливостей на цій основі здій-снення достатньо коректних прогнозних оцінок якості води, опираючись на застосування ГІС-засобів і технологій обробки і представлення інформації.
База даних представлена показниками, що забезпечують рішення задач аналізу і прогнозу якості вод в басейнах річок. Це гідрохімічні і гідрологічні показники стану вод в річках на основі інформації Держкомгідромета (бази даних) дані по водовідведенню на основі державної форми звітності.
В режимі графічної ілюстрації даних використовується електронна кар-тосхема річкової сіті регіону з зображенням гідрологічних і гідрохімічних пу-нктів спостереження, підприємств-забруднювачів точок скидання стічних вод. [1]
Атмосферне повітря. Для проведення активної природоохоронної по-літики по зниженню концентрації забруднюючих речовин в повітряному сере-довищі на території регіону необхідна отримана по єдиній методиці інформація, що відображає внесок викидів виробничих і сільськогосподарських підп-риємств, приватного сектора і автотранспорту. Маючи таку інформацію і від-повідні методики розрахунку забруднень, можна виконувати аналіз сезонних і річних рівнів забруднення в розрізі міст, адміністративних районів і краю в цілому. [1]
Розроблено комплекс програм (ГІС технологій), що забезпечує можли-вість розрахунку забруднення приповерхневого шару атмосфери від довільно розподілених по території промислових джерел забруднення і відображення результатів розрахунку на цифрових картах територій. Комплекс дозволяє проводити розрахунок забруднення від будь-якої окремої речовини, а також знаходити індекс забрудненості атмосфери (сумарне забруднення від усіх ре-човин) при різних напрямку і силі вітру, стратифікації і інших метеопараметрах. Є можливість розрахунку як поля максимально можливих концентрацій, так і поля найвірогідніших концентрацій забруднюючих речовин з урахуванням рози вітрів даної місцевості. Результати відображаються у вигляді цифрової карти місцевості з ізолініями полів забруднення або у вигляді тривимірної поверхні, висота якої в кожній точці пропорційна рівню забрудненості [1].
Земельні ресурси. Розроблено бази даних, що включають параметри, орієнтовані на опис екологічного стану земельних ресурсів території: загальна структура земель і земель, що мають особливо важливе значення (природно-заповідна), природні території, що особливо охороняються, території оздоровчого, рекреаційного значення, виконуючі захисні функції, забруднення ґрунтів (сільськогосподарське, промислове, транспортне), деградація земельних угідь (ерозія, засолення, заболочення), родючість ґрунтів і інші.
Розвиток ГІС "Природні ресурси" в цілому здійснюється у напрямі посилення її функціональної потужності і висновку на промисловий рівень експлуатації, що забезпечує економічну ефективність вибору природоохоронних заходів в умовах антропогенного навантаження, що посилюється, на території [1].

Список використаних джерел:
1. Гершензон В.Е., Смирнова Е.В. Информационные технологии в управлении качеством среды обитания / В.Е. Гершензон, Е.В. Смирнова: Москва. – 2003. – 234 с.
2. Кошкарев А.В. Геоинформатика. ГИС. Сборник статей. – 1990. – 185с.
3. Олійник Я.Б. Географічні основи охорони навколишнього середовища / Я.Б. Олійник: Київ. – 2006. – 268с.
4. Толок А.В., Щепилов В.Н. Введение в геоинформационные системы / А.В. Толок, В.Н. Щепилов: Запорожье. – 2000. – 287 с.

Джерело: http://наук.збірка студентської конференції (2011 р. )ПДАТУ
Категорія: Наукові статті | Додав: Kalora (19.10.2011) | Автор: Шелепницька Ірина Петрівна E W
Переглядів: 1236 | Теги: ГІС інформаційні системи | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]