Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
Субота, 11.05.2024, 14:37
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Наукові статті

Тези конференції 2010 р. Пітик Т.
Проведення державного контролю
за використанням і охороною земель

УДК
Пітик Тетяна Володимирівна
Студентка IІ курсу спеціальності “Геодезія, картографія та землеустрій”
Керівник викладач кафедри землеустрою і кадастру
Пушкар О.О

Державний контроль за використанням і охороною земель є важливою складовою системи управління земельними ресурсами. У зв’язку з різноманітністю чинників, які впливають на організацію землекористування, недостатньою обізнаністю землекористувачів з правами і обов’язками щодо використання земель, проведення державного контролю за використанням і охороною земель в Україні пов’язано із значними труднощами. Тому необхідно дотримуватись певних принципів роботи. Серед найважливіших, основних принципів здійснення державного контролю за використанням та охороною земель є:
• Забезпечення раціонального використання та охорони земель як основного національного багатства, що перебуває під особливою охороною держави.
• Пріоритет вимог екологічної безпеки щодо використання земельних ресурсів над економічними інтересами.
• Повне відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю внаслідок порушення земельного законодавства України.
• Поєднання заходів економічного стимулювання і відповідальності у сфері використання та охорони земель.
Методи здійснення державного контролю за використанням і охороною земель застосовуються відповідно до вимог статті 9 Закону України «Про здійснення державного контролю за використанням та охороною земель». Державний контроль за використанням та охороною земель здійснюється шляхом: проведення перевірок; розгляду звернень юридичних і фізичних осіб; участі в роботі комісій під час прийняття в експлуатацію меліоративних систем і рекультивованих земель, захисних лісонасаджень, протиерозійних гідротехнічних споруд та інших об’єктів, які споруджуються з метою підвищення родючості ґрунтів та забезпечення охорони земель; розгляду документації із землеустрою, пов’язаної з використанням та охороною земель.
Процес державного контролю полягає, зокрема, в окремих видах перевірок. Держземінспекція та її територіальні органи проводять такі види перевірок: планові, позапланові, оперативні. Планові перевірки. Планові перевірки стосуються питань дотримання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства. Проводяться не частіше одного разу на календарний рік відповідно до квартальних планів робіт, затверджених керівниками інспекційних органів Держкомзему. Інспекційний орган Держкомзему не пізніше десяти днів до початку проведення перевірки надсилає письмово органу державної влади, органу місцевого самоврядування, юридичній чи фізичній особі, які планується перевірити, повідомлення про проведення перевірки. Позапланові перевірки. Позаплановою перевіркою є перевірка, яка не передбачена планом роботи відповідного інспекційного органу Держкомзему.
У разі неможливості своєчасного повідомлення юридичних і фізичних осіб про проведення позапланової перевірки, вона проводиться без попереднього їх повідомлення, незалежно від кількості раніше проведених перевірок, за наявності таких обставин: отримання доручення від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, органів прокуратури, місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування та Держземінспекції; отримання заяв, скарг чи звернень громадян, що подані в установленому законодавством порядку, у яких наведена інформація про порушення земельного законодавства чи можливість виникнення аварійних ситуацій, що можуть негативно вплинути на стан земельних ресурсів. Оперативні перевірки. Оперативні перевірки проводяться у разі: виявлення аварійних забруднень земельних ресурсів; здійснення контролю за станом виконання раніше виданих приписів; знищення або пошкодження протиерозійних гідротехнічних споруд, захисних насаджень, межових знаків.
Оперативні перевірки проводяться без попереднього повідомлення юридичних і фізичних осіб. Державний контроль за використанням і охороною земель має базову, поточну і наступну стадії. Базовий контроль полягає в експертизі землевпорядних схем, проектів та інших документів з планування і проектування раціонального використання та охорони землі.
Завдання експертизи – контроль якості проектних і планових матеріалів, за якими має здійснюватись організація використання і охорони земель, виключаючи можливість прийняття необґрунтованих рішень. Під час проведення поточного контролю за використанням і охороною земель проводиться перевірка практичного здійснення проектів землеустрою. В завдання наступного контролю входить усебічний аналіз використання і охорони землі в цілому по землеволодіннях і землекористуваннях. При цьому встановлюється правильність виконання землевласниками і землекористувачами проектних або планових рішень, причини їх невиконання.
Контроль за використанням і охороною земель класифікується за такими ознаками:
1. Повнота охоплення підконтрольних об’єктів (суцільний і вибірковий контроль).
2. Систематичність (постійний, періодичний, одноразовий).
Крім того, контроль може здійснюватись безпосередньо в натурі та документальним способом (вивчення і аналіз використання і охорони земель за документами).

Список використаної літератури

1. Закон України «Про охорону навколишнього природнього середовища». Відомості Верховної Ради, 1991, № 41.
2. Земельний Кодекс України.

Категорія: Наукові статті | Додав: Kalora (20.01.2011) | Автор: Шелепницька Ірина Петрівна E
Переглядів: 838 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]