Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
Понеділок, 29.04.2024, 01:30
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Новини

У Держкомземі проаналізовано хід здійснення землевпорядних робіт
Найбільше таких земель вилучено в АР Крим – (516 га), в областях: Київській – (508 га), Полтавській – (315 га), Кіровоградській – (208 га), Львівській – (206 га). За цей період нараховано втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва у сумі 76,8 млн гривень. Протягом цього періоду фактично до бюджетів різних рівнів надійшло 76,8 млн гривень.

За його словами, з початку року використано 86,9 млн гривень (14%) від загальної суми коштів, що надійшли наростаючим підсумком у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Найбільше використано таких коштів: Київській – (26,6 млн грн.), Одеській – (16,9 млн грн.), Донецькій – (12,2 млн грн.), та Чернівецькій – (3,5 млн грн.) областях.

Не використано кошти на ці роботи в Дніпропетровській, Запорізькій, Хмельницькій, Сумській областях, містах Києві та Севастополі.

Проте, зазначив Сергій Черноштан, на рахунках місцевих рад знаходиться понад 612 млн гривень залишкових коштів. У порушення вимог земельного законодавства 37% від загальної суми коштів, що надійшли в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, тобто понад 226 млн грн, знаходиться на депозитних рахунках в установах банку. Також повідомив він, що за клопотанням Голови Держкомзему до Прем’єр-міністра України, зараз перевіряється законність їх розміщення на депозитних рахунках комерційних банків.

Доповідаючи присутнім про реалізацію постанови Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2009 року №844, Сергій Черноштан наголосив, що Держкомзем з вересня 2009 року здійснює реалізацію заходів з безоплатного оформлення та видачі державних актів на право власності на земельну ділянку. За його словами, станом на 29 жовтня 2010 року, за даними територіальних органів Держкомзему, до органів місцевого самоврядування звернулося 3 млн 146 тис. громадян, які мають право на безоплатну приватизацію із заявами про безоплатні оформлення та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки. Найбільше таких заяв зареєстровано в Івано-Франківській, Київській, Львівській Житомирській та Вінницькій областях.

Територіальними органами Держкомзему укладено 2 млн 808 тис. договорів на виконання робіт з виготовлення технічної документації та виготовлення і реєстрації державних актів. Найбільше таких договорів укладено Головними управліннями Держкомзему у Полтавській, Львівській та Івано-Франківській областях.

На сьогодні з урахуванням звірки з ДП «Центр державного земельного кадастру» видано 1 млн 66 тис. 901 державний акт на право власності на земельну ділянку, що становить 34,4% від кількості зареєстрованих заяв громадян.

Зараз у територіальних органах Держкомзему зареєстровано близько 1,9 млн заяв громадян, за якими повинні бути проведені роботи по виготовленню документації із землеустрою та оформлення державних актів.

У зв’язку з відміною Держказначейством заборони на проведення видатків за рахунок коштів Стабілізаційного фонду на реалізацію заходів із безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельну ділянку зазначені роботи активізувались. Протягом трохи більше тижня видано 98 тис. державних актів на право власності на земельну ділянку, - наголосив Сергій Черноштан.

Заступник начальника Управління організації ринку земель та оціночної діяльності Сергій Прокопенко доповів про первинну нормативну грошову оцінку земель населених пунктів. Він зокрема наголосив, що такі роботи необхідно провести у 4.722 населених пунктах, а повторного її проведення потребують 13.734 населені пункти. На ці заходи потрібно 193,07 млн гривень.

На початок листопада цього року на проведення оцінки земель фактично виділено 53,7 млн грн., що становить 27,8% від загальної потреби. За рахунок цих коштів передбачено провести первинну оцінку 1487 населених пунктів (31,5% від потреби) та повторну оцінку 2867 населених пунктів (20,9% від потреби).

Для виконання цих робіт, зазначив доповідач, Головними управліннями Держкомзему в областях складено плани-графіки, якими передбачено завершити проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів до кінця 2011 року.

Щодо підготовки земельних ділянок та прав оренди на них до продажу на земельних аукціонах Сергій Прокопенко підкреслив, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №805 по Україні створено 592 комісії з добору земельних ділянок, які виставляються для продажу на аукціоні окремими лотами, або права на які виставляються для такого продажу.

Зокрема, на початок листопада здійснено добір 275 земельних ділянок які пропонуються до продажу на аукціоні у власність та 323 земельні ділянки по яких пропонується до продажу право оренди.

Від їх продажу до Державного та місцевих бюджетів повинно надійти 261,8 млн гривень.

На нараді досить детально було обговорено питання про інвентаризацію земель та розмежування земель державної та комунальної власності. Як доповів директор Департаменту землеустрою та земель сільськогосподарського призначення Олександр Краснолуцький, земельний фонд України становить 60,35 млн га, із яких 18,75 млн га займають несільськогосподарські угіддя, що складає 30,1% від загальної площі земельного фонду України, а площа земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів становить 10,4 млн га, або 22 % від загальної площі земельного фонду України.

Станом на 01.11.2010 в Україні за межами населених пунктів проінвентаризовано 8 млн га земель несільськогосподарського призначення що становить 77% від загальної площі таких земель. За 9 місяців цього року інвентаризацію земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів проведено на площі 131,91 тис. гектарів.

Основною причиною низьких темпів проведення робіт з інвентаризації земель є відсутність фінансування як з Державного, так із місцевих бюджетів та недосконалість нормативно-правової бази, - зазначив Олександр Краснолуцький.

Зокрема, додаткова потреба коштів на проведення інвентаризації земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів становить орієнтовно 110 млн гривень.

Щодо нормативно-правової бази, то зараз діє лише Положення по земельно-кадастровій інвентаризації земель населених пунктів, затверджене наказом Держкомзему та зареєстроване в Міністерстві юстиції, а розроблений Держкомземом проект Закону України «Про державну інвентаризацію земель» при розгляді у Верховній Раді відхилено.

Також Держкомземом розроблено проект Правил проведення інвентаризації земель при здійсненні землеустрою, який направлено на опрацювання для внесення пропозицій до територіальних органів.

Розмежуванню земель державної та комунальної власності станом на 29.10.2010 в Україні підлягає 29245,8 тис. га. Органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади прийнято (за наростаючим підсумком) 2285 рішень щодо розмежування земель державної та комунальної власності на площу 4578,9 тис. гектарів.

Замовлено 441 проект землеустрою на площу 1384,2 тис. гектарів.

Затверджено 63 проекти землеустрою щодо розмежування земель державної та комунальної власності на площу 151,1 тис. гектарів.

За 9 місяців поточного року органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади прийнято 71 рішення щодо розмежування земель державної та комунальної власності на площу 69,53 тис. грн.

Замовлено 13 проектів землеустрою щодо розмежування земель на площу 12,32 тис. га.

Затверджено 7 проектів землеустрою щодо розмежування земель на площу 56,26 тис. га.

Олександр Кроаснолуцький відзначив, що найменше прийнято рішень щодо розмежування земель державної та комунальної власності в Житомирській (3), Закарпатській (2), Івано-Франківській (2), Сумській (2), Тернопільській (3), Харківській (1) областях.

Найкращі показники щодо розроблення та затвердження проектів землеустрою щодо розмежування земель має Кіровоградська область.

За 1 півріччя поточного року органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади прийнято 27 рішень щодо розмежування земель державної та комунальної власності на площу 47,5 тис. гектарів. Зокрема, Рівненська область – 23 рішення на площу (24 тис. га); Хмельницька – 1 рішення на площу (0,90 тис. га); Одеська – 1 рішення, Харківська – 1 рішення на площу (0,20 тис. га); Донецька – 1 рішення на площу (8,19 тис. га). Також проведено уточнення площ по Луганській області по прийнятих рішеннях – 6,8 тис. га та Черкаській – 7,4 тис. га.

За це й же період замовлено 4 проекти землеустрою на площу 8,39 тис. га: Харківська область – 1 проект на площу (0,20 тис. га); Донецька – 3 проекти на площу 8,19 тис.га та уточнена площа по замовлених проектах (збільшення по Луганській на 13,9 тис. га та Рівненській на 5,6 тис. га).

Затверджено 3 проекти землеустрою на площу 0,56 тис. га: Тернопільська – 1 проект на площу 0,40 тис. га; Кіровоградська – 2 проекти на площу 0,16 тис. га.

Доповідач назвав проблемні питання: необхідність посвідчення прав комунальної власності на землю державним актом, не зацікавленість органів місцевого самоврядування у проведенні таких робіт та низький рівень їх фінансування.

На нараді кожен керівник територіального органу Держкомзему доповів про стан справ з порушених питань.

Також було заслухано директора Департаменту державного земельного кадастру Ігоря Славіна та Генерального директора – керівника технічних програм ДП «Центр ДЗК» Олександра Філатова про хід підготовки щодо реалізації постанови Кабінету Міністрів України №1021 від 09.09.2009 року, директора Департаменту фінансового забезпечення Ольгу Байгер щодо стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати на державних підприємствах, що належать до сфери управління Держкомзему та начальника Відділу роботи з громадськістю, та засобами масової інформації Людмилу Зінковську про передплату на науково-виробничий журнал «Землевпорядний вісник» та про початок інформаційної кампанії у рамках проекту Світового банку.

Підсумовуючи нараду, Голова Держкомзему Ігор Лисенко наголосив на виконавській дисципліні, попередивши, що за недотримання її будуть суворі покарання.



Джерело: http://www.dkzr.gov.ua/terra/control/uk/publish/article;jsessionid=F206D705546CA3C251877D83644F5B62?art_id=115044&cat_id
Категорія: Новини | Додав: admin (21.11.2010)
Переглядів: 930 | Теги: держкомзем | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]