Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
Неділя, 28.04.2024, 18:56
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Наукові статті

ВИШУКУВАЛЬНІ РОБОТИ ПО КОРИГУВАННЮ ПЛАНОВО-КАРТОГРАФІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ
УДК: 528.92
ВИШУКУВАЛЬНІ РОБОТИ ПО КОРИГУВАННЮ ПЛАНОВО-КАРТОГРАФІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ

Демидюк Д.О. – студент 3 курсу, напрям "Геодезія, картографія та землеустрій"
Додурич В.В. – викладач кафедри землеустрою та кадастру ПДАТУ


Вишукувальні роботи, які здійснюються з метою землевпорядкування, мають деякі особливості в організації виконання, порівняно з проектними ро-ботами. Якщо землевпорядний процес по міжгосподарському і внутрігоспо-дарському землевпорядкуванню має чітку регламентацію по стадіях і елементах робіт, то вишукувальні роботи такого чіткого поділу не мають. При цьому організацію робіт характеризують не за сукупністю послідовних і взаємопов'я-заних дій, а за умовами виконання, виділяючи польові і камеральні роботи. Тому, якщо виходити з виробничого процесу, при виконанні вишукувальних робіт необхідно виділити такі стадії: підготовчі роботи, обстежувальні або зйомочні роботи, оформлення і видача документів.
Завдання коригування планово-картографічних матеріалів зйомок ми-нулих років полягає у приведенні їх матеріалів у відповідність з фактичним станом земельного фонду. Коригування планово-картографічних матеріалів здійснюють у тих випадках, коли обсяг польових робіт становить не більше 50% обсягу повної зйомки місцевості. В інших випадках виконують нову зйо-мку. Планово-картографічні матеріали коригують інженери-землевпорядники проектної організації, які несуть сувору відповідальність за достовірність ко-ригування земельних угідь і правильність складання земельно-кадастрових даних.
Підготовчі роботи, включають збір і вивчення таких матеріалів і доку-ментів: 1) план-оригінал землеволодіння господарства; 2) літовідбиток або світлокопію проектного плану внутрігосподарського землевпорядкування; 3) виписку з Державної земельно-кадастрової книги району про площу землево-лодіння і склад земельних угідь на рік проведення робіт (форма № 1); 4) довідку райдорвідділу про дороги, які проходять через землеволодіння господарства (форма № 2); 5) технічні матеріали зйомок минулих років, матеріали проектів внутрігосподарського землевпорядкування, впорядкування присадибного зем-леволодіння тощо. Під час підготовчих робіт виконавець також визначає спосіб коригування і підбирає необхідну кількість інструментів: бланків, абрисів, журналів та інших матеріалів.
Точність зйомочних робіт визначається технічними вказівками щодо виконання геодезичних робіт, прийнятих в даній проектній організації. Якщо планово-картографічні матеріали коригують за матеріалами аерофотозйомки, то порядок виконання робіт визначають відповідні інструкції. Після завершення зйомочних робіт землевпорядник на підставі "польового" плану, журналів вимірів і абрисів наносить усі зміни на існуючий план землеволодіння, складе-ний на твердій основі. Якщо в складі угідь пройшли великі зміни, то складають і викреслюють новий план землеволодіння з урахуванням змін, що відбулися.
Зйомочні роботи по коригуванню планово-картографічних матеріалів керівник робіт перевіряє в натурі і камерально. Перевірку робіт у натурі здійс-нюють шляхом прокладання контрольних зйомочних ходів в декількох місцях землеволодіння і визначення відповідних лінійних та кутових вимірів. Резуль-тати польового приймання робіт оформляють актом, до якого додають абрис з контрольними зйомочними ходами.
Після закінчення зйомочних робіт обчислюють площі контурів, які змі-нилися, складають експлікацію земель і оформляють матеріали коригування планово-картографічних матеріалів. Площі обчислюють у відомостях згідно зі спеціальними технічними вказівками по цьому виду робіт. За даними обчис-лення площ складають контурну відомість і експлікацію земель. Результати обчислення площ порівнюють з даними державного обліку земель, для чого складають порівняльну відомість площ угідь. Площу земель до і після коригу-вання погоджують з господарством і головним інженером-землевпорядником. При виникненні розбіжностей відносно класифікації угідь і розмірів площ збирають комісію спеціалістів з участю представників проектної організації по землевпорядкуванню, про що складається відповідний акт. За результатами обчислення площ роблять нове креслення контурів, яке разом з усіма матеріа-лами по коригуванню планово-картографічного матеріалу перевіряють і пода-ють на освідчення, про що складають акт і відомість контролю обчислення площ.
Закінчену землевпорядну справу по коригуванню планово-картографічного матеріалу зйомок минулих років відповідним чином оформ-ляють у трьох примірниках. Перший і другий примірники призначені для гос-подарства та органів влади. Вони включають такі матеріали: 1) світлокопію креслення контурів землеволодіння; 2) копію контурної відомості; 3) експліка-цію земель господарства по бригадах, відділках, населених пунктах і в цілому по господарству; 4) порівняльну відомість угідь і площ. Третій примірник зем-левпорядної справи передають у технічний архів проектної організації по зем-левпорядкуванню. Цей примірник включає всі матеріали і документи, які ви-готовляються в процесі виконання робіт. Крім названих матеріалів в технічний архів передають: 1) виписку з Державної земельно-кадастрової книги району про площу землеволодіння і склад земельних угідь; 2) довідку райдорвідділу про дороги, які проходять через землеволодіння господарства; 3) літовідбиток або світлокопію наявного плану землеволодіння; 4) журнали обчислень і абриси; 5) схеми ув'язки зйомочних ходів; 6) відомості обчислення координат зйо-мочних точок; 7) відомості обчислення площ контурів угідь; 8) матеріали пе-ревірки і контролю.
Відкориговані планово-картографічні матеріали використовують для ведення державного земельного кадастру, складання проектів землевпорядку-вання, проведення агрогосподарських і спеціальних обстежень.
Список використаних джерел:
1. Земельний кодекс України //Відомості Верховної Ради України (ВВР) [Текст].– 2002.– N 3-4. С. –27
2. Про землеустрій: Закон України № 858-IV від 22.05.2003р. // Відо-мості Верховної Ради України (ВВР).– 2003.– N 36 ст.282
3. Порядок виконання вишукувальних робіт по коригуванню планово-картографічних матеріалів. Науково-дослідний та проектно-інвестиційний центр будівельних конструкцій [ Електронний ресурс] // Режим доступу : http://www.ndpi.kiev.ua/pages/1731

Джерело: http://наук.збірка студентської конференції (2011 р. )ПДАТУ
Категорія: Наукові статті | Додав: Kalora (19.10.2011) | Автор: Шелепницька Ірина Петрівна E W
Переглядів: 2175 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]