Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
Неділя, 28.04.2024, 15:45
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Наукові статті

ЗАСТОСУВАННЯ ГІС ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ "ТОЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА"
УДК:631.5
ЗАСТОСУВАННЯ ГІС ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ "ТОЧНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВА"

Солодчук В.М. – студент 3 курсу, напрям "Агрономія"
Лапчинський В.В. – к. с.-г. н., доцент кафедри землеустрою і кадаст-ру ПДАТУ

Застосування новітніх технологій дає особливо вражаючий результат у тих галузях народного господарства, які вважаються найбільш відсталими й депресивними. Сільське господарство нашої країни знаходиться саме в такому стані. Спроби налагодити ефективне управління в цій галузі натрапляють на масу перешкод. У першу чергу - це відсутність достовірних відомостей, як про місцевість, так і про характер землекористування. Віднедавна, з метою вирі-шення цих проблем, в аграрному бізнесі знаходять впровадження сучасні ін-формаційні технології.
Керівники великих господарств найчастіше навіть не знають точних розмірів власних посівних площ, що обумовлено їхньою постійною зміною, у силу різного роду природних й адміністративних процесів. Відновлення карто-графічного матеріалу, що раніше здійснювалося на гроші держави, практично припинилося. Робота здійснюється на підставі карт 10-15 літньої давнини, що не відбиває реалії сьогоднішнього дня. Крім того, міняються характеристики ґрунтів і вегетації на різних ділянках полів, а також від ділянки до ділянки. Ці дані, по-перше, повинні бути в розпорядженні фахівців для прогнозу й аналізу врожайності, а, по-друге, лежати в основі агротехнічних планів стосовно кож-ного конкретного поля або ділянки, у противному випадку втрат і неефективних витрат уникнути не вдасться [2].
Ще одним джерелом значних "зайвих" витрат являється неефективне використання сільськогосподарської техніки [1].
Комплексні технології виробництва сільськогосподарської продукції, що одержали назву "точне землеробство" (Precision Farming), почали активно розвиватися за кордоном ще наприкінці 90-х років, і визнані світовою сільсь-когосподарською наукою як досить ефективні передові технології, що перево-дять аграрний бізнес на більш високий якісний рівень. Ці технології є інстру-ментом, що забезпечує рішення трьох основних задач які забезпечують успіх в умовах сучасного ринку – наявність своєчасної об'єктивної інформації, здатність приймати вірні управлінські рішення й можливість реалізувати ці рішення на практиці [3].
Рішення цих трьох взаємозалежних задач можливе за рахунок застосу-вання спеціалізованих технічних засобів і програмного забезпечення. Макси-мальна ефективність досягається в результаті побудови комплексу програмно-технічних засобів (КПТЗ), що включає наступні підсистеми:
1. Апаратні засоби для точного землеробства: всі апаратні засоби точ-ного землеробства базуються на GPS навігації вимірів, що виконуються, і ре-єстрації показань датчиків.
2. Моніторинг сільськогосподарських угідь: електронні карти полів дають можливість точно вести планування, облік і контроль всіх сільськогос-подарських операцій, оскільки опираються на об'єктивні розміри площ полів, довжину доріг й інших об'єктів, нанесених на неї в процесі створення.
3. Моніторинг техніки: апаратні засоби моніторингу забезпечують при-йом GPS-сигналів, збір вимірів із установлених датчиків і передачу пакету вимірів по встановлених параметрах на сервер бази даних. Для передачі даних використовується GSM-модем й SIM-карта. Передача здійснюється з викорис-танням GPRS каналу по мережі Internet..
4. Технологічне планування й управління: при цьому дані можуть як збиратися з підсистеми "Диспетчерський центр", так і зніматися показання з електронних ваг, установлених на складах.
5. Бюджетування й фінансовий облік: бюджетування й фінансовий облік включає реалізацію функції фінансового й бухгалтерського обліку, обліку розрахунків з клієнтами й постачальниками, обліку основних засобів, управ-ління коштами. Дозволяє організувати комплексну інформаційну систему, що відповідає корпоративним, державним і міжнародним стандартам і яка забез-печує фінансово-господарську діяльність.
6. Публікація й доступ до даних через Internet: доступ до даних органі-зований відповідно до прав користувача. GIS WebServer надає кінцевому ко-ристувачу Web-інтерфейс для роботи зі звітними картами й таблицями бази даних у вигляді Web-сторінок, що генеруються, звертання до яких виробляєть-ся стандартним браузером.
За допомогою ГІС системи вирішуються завдання обліку фактичних робіт. У реальному режимі часу можна визначати площу поточної обробленої ділянки поля. На основі інформації, що надходить в автоматизовану систему, здійснюється формування звітів і проводиться порівняльний аналіз. Статистичні дані можуть бути підготовлені для розміщення на Web-серверах підприємств для забезпечення вибраного доступу до них. Це дозволяє проводити аналіз зазначеної інформації на будь-якому комп'ютері, підключеному до мережі Internet.
ГІС підсистема також забезпечує картографічну складову системи. Ос-нову системи становлять багатошарові карти місцевості з можливістю компо-нування растрів, векторних карт і матриць. На основі карт ведеться облік сіль-госпугідь, агрохімічний моніторинг, візуалізація переміщень техніки й відо-браження стану об'єктів моніторингу.
Таким чином оптимізація рішення задач автоматизації процесів плану-вання, диспетчеризації, обліку й контролю в сільськогосподарському вироб-ництві, має ґрунтуватися на використанні геоінформаційних систем, що як комплекс програмно-апаратних засобів забезпечують інформаційно-аналітичну підтримку технології "точного землеробства".

Список використаних джерел:
1. Підбірка матеріалів по ГІС на інформаційному сайті.[Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.panorama.vn.ua/item/ua01.php
2. Морозов В.В., Лисогоров К.С., Шопаринська Н.М. Геоінформаційні системи в агросфері: Навч. Посібник. – Херсон, Вид-во ХДУ, 2007 – 223 с.
3. Міхеєв Є.К., Лисогоров К.С. Автоматизована система підтримки технологічних рішень в системах точного землеробства. – Ч І: СППР СТЗ. "Агротехнолог". – Херсон, Вид-во – ХДУ, 2006 . – 91 с.

Джерело: http://наук.збірка студентської конференції (2011 р. )ПДАТУ
Категорія: Наукові статті | Додав: Kalora (19.10.2011) | Автор: Шелепницька Ірина Петрівна W
Переглядів: 3457 | Коментарі: 8 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]