Ви увійшли як Гість
Група "Гости"Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 16:30
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Категорії розділу

Новини [14]
Наукові статті [39]
Перелік праць викладацького складу кафедри
Закони [1]
Дана категорія містить закони, які зв'язані з земельним кадастром
Відео [14]
Тут знаходяться відеоматеріали

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Geovisite


hit counter

Мови

Пошук

Погода

Свята

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші колеги

Кафедра геодезії і картографії

Цікава інформація

Головна » Статті » Наукові статті

ЗЕМЛЕУСТРІЙ – ОСНОВА УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ
332.2/.3

ЗЕМЛЕУСТРІЙ – ОСНОВА УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ

Музика С.М. слухач магістратури землевпорядного відділення ЛНАУ
Науковий керівник: Музика М.В. , начальник юридичного відділу Управління Держкомзему у Хмельницькій області

Основне місце в системі управління земельними ресурсами будь-якої держави займає землеустрій із своїми функціями та завданнями, землевпорядними організаціями, структурою та видами документації. Як відомо, через систему землеустрою здійснюються основні функції із управління земельними ресурсами: облік і оцінка земель, планування і організація раціонального використання земель та їх охорона. Про історію землеустрою можливо дізнатись із багатьох підручників, наукових праць, дисертацій, статей чи способом отримання інформації через інтернет.
Що ж таке землеустрій? Це поняття визначено ст. 1 Закону України «Про землеустрій», а саме: землеустрій – це сукупність соціально-економічних та екологічних заходів, спрямованих на регулювання земельних відносин та раціональну організацію території адміністративно-територіальних утворень, суб’єктів господарювання, що здійснюються під впливом суспільно-виробничих відносин і розвитку продуктивних сил [2]. У вузькому розумінні, землеустрій – це ті дії та заходи, які здійснюються державою, землевласником і землекористувачем з наведення порядку у використанні земель. На даний час система землеустрою включає: а) законодавчо визначену діяльність у сфері землеустрою; б) органи, що здійснюють державне регулювання у сфері землеустрою; в) організацію, регулювання та управління у сфері землеустрою; г) здійснення землеустрою на національному, регіональному, локальному і господарському рівнях (далі-загальнодержавному, регіональному і місцевому рівнях); ґ) державний і самоврядний контроль за здійсненням землеустрою; д) наукове, кадрове та фінансове забезпечення землеустрою; е) суб'єкти та об'єкти землеустрою.
Починаючи від найменшого клаптику землеволодіння чи землекористування, продовжуючи територіями місцевих рад, районів, областей і всієї України – все це є об’єктами землеустрою. Щодо суб’єктів землеустрою, то у цій сфері свою діяльність провадять органи державної влади та органи місцевого самоврядування; юридичні та фізичні особи; землевласники та землекористувачі. Разом взяті вищезазначені поняття створюють навколо себе таку діяльність, в результаті якої створюється база державного земельного кадастру, встановлюється конкретне та сприятливе цільове використання для тих чи інших категорій земель, проводиться їх оцінка, створюється система охорони та моніторингу земельних ресурсів.
Важливою ланкою у системі землеустрою є Державний фонд документації із землеустрою, який формується на основі збирання, обробки, обліку матеріалів, отриманих у результаті проведення землеустрою [4]. Документація із землеустрою, включена до Державного фонду, є державною власністю і не може передаватись у приватну власність.
Види документації із землеустрою: а) загальнодержавні й регіональні (республіканські) програми використання та охорони земель; б) схеми землеустрою і техніко-економічні обґрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальних утворень; в) проекти землеустрою щодо встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних утворень; г) проекти землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення; ґ) проекти землеустрою щодо формування земель комунальної власності територіальних громад і проекти розмежування земель державної та комунальної власності населених пунктів; д) проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок; е) проекти землеустрою щодо створення нових та впорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань; є) проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь; ж) проекти землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів; з) робочі проекти землеустрою щодо рекультивації порушених земель, землювання малопродуктивних угідь, захисту земель від ерозії, підтоплення, заболочення, вторинного засолення, висушення, зсувів, ущільнення, закислення, забруднення промисловими та іншими відходами, радіоактивними та хімічними речовинами, покращання сільськогосподарських земель, підвищення родючості ґрунтів; и) технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); і) технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку; ї) спеціальні тематичні карти і атласи стану земель та їх використання. Вся документація із землеустрою поділяється на текстову та графічну. Текстова частина документації із землеустрою має містити: а) підстави розроблення документації із землеустрою; б) завдання замовника на розроблення документації із землеустрою; в) копії документів, які були додані до клопотання (заяви) про надання згоди на розроблення документації із землеустрою, що обґрунтовують розмір, призначення та місце розташування земельної ділянки; г) документи щодо правового статусу земельної ділянки; д) документи щодо існуючих та можливих обмежень та обтяжень; е) письмові висновки осіб, що погоджують документацію із землеустрою (додаються у разі розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки); є) письмові висновки осіб щодо можливості передачі земельної ділянки в оренду (додаються у разі розроблення технічної документації із землеустрою щодо передачі земельної ділянки в оренду); ж) пояснювальна записка з матеріалами, що обґрунтовують проектне рішення або без таких матеріалів; з) документи про зацікавлену особу (згідно з переліком); и) інші матеріали, передбачені законодавством; і) інші матеріали, які на думку землевпорядної організації можуть бути долученими до документації ( Додаток 1).
Графічна частина документації із землеустрою має містити: а) викопіювання з чергового плану; б) кадастровий план у відповідному масштабі з варіантом розміщення об'єкта; в) план земельної ділянки з визначенням наявних та можливих обмежень і обтяжень (Додаток 2).
Замовниками документації із землеустрою можуть бути органи державної влади, органи місцевого самоврядування, землевласники і землекористувачі. Розробниками документації із землеустрою є юридичні та фізичні особи, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою відповідно до закону. Для прикладу, по Хмельницькій області станом на 01.01.2012 зареєстровані 84 ліцензійних організації, зокрема по Хмельницькому районі їх нараховується 28. Однією із них, є ПП «Діоріт Плюс», яке відповідно до річного звіту «Про обсяг виконаних робіт за 2011 рік» розробило 466 документацій із землеустрою, з яких 185 – проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки та 281 – технічних документацій, що посвідчують право власності на земельну ділянку. Для іншого прикладу, ПП «Експансія-Н», що теж займається розробленням документації із землеустрою за 2011 рік розробило 105 документацій, з яких 25 - проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки та 80 – технічних документацій, що посвідчують право власності на земельну ділянку.
Аналізуючи вищенаведені дані, можливо зробити висновок, що найпоширенішим видом документації є технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності або користування землею.
Підставою для її розроблення є: переоформлення права на землю з одного власника на іншого; приватизація земельної ділянки, якщо вона перебувала у користуванні до 2002 року, або якщо на цій ділянці розміщена будівля, що належить вам на праві власності або користування; інвентаризація земель, які перебувають у користуванні громадян або юридичних осіб; поділ чи об’єднання земельних ділянок; встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі.
Підсумовуючи наведене, слід відмітити, що землеустрій забезпечує реалізацію державної політики щодо використання та охорони земель, здійснення земельної реформи, вдосконалення земельних відносин, наукове обґрунтування розподілу земель за цільовим призначенням з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів, формування раціональної системи землеволодіння і землекористування, створення екологічно сталих агроландшафтів. Також він є базою інформації для правового, економічного, екологічного і містобудівного механізмів регулювання земельних відносин на національному, регіональному, локальному і господарському рівнях шляхом встановлення особливого режиму та умов використання й охорони земель.
Список використаних джерел
1. Земельний кодекс України від 25.10.2001 № 2768-ІІІ // Відомості Верховної Ради України від 25.01.2002 – 2002 р., № 3, стаття 2.
2. Закон України «Про землеустрій» від 22.05.2003 № 858-IV // Відомості Верховної Ради України від 05.09.2003 – 2003 р., № 36, стаття 282.
3. Закон України «Про державну експертизу землевпорядної документації» від 17.06.2004 №1808-IV // Відомості Верховної Ради України від 17.09.2004 – 2004 р., № 38, стор. 1472, стаття 471/
4. Постанова Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 р. N 1553 «Про затвердження Положення про Державний фонд документації із землеустрою»
5. Третяк А.М., Дорош О.С. Управління земельними ресурсами. Київ, 2008. ТОВ «Август Трейд»
6. Третяк А.М. Наукові основи землеустрою. Київ, 2002. ТОВ «УЗРУ»

Додаток 1
А) Технічне завдання з розроблення технічної Б) Заява Замовника – фізичної особи про розроблення технічної документації
Документації із землеустрою щодо складання
документів, що посвідчують право на земельну
ділянку

Додаток 2
А) Викопіювання з генерального Б) Матеріали польових геодезичних В) Кадастровий план земельної
плану місця розташування земельної робіт ділянки
ділянки

Джерело: http://Наукова студентська конференція "Наука.Молодь.Земля.Сталий розвиток" 15 березня 2012 року. ПДАТУ
Категорія: Наукові статті | Додав: Kalora (24.03.2012) | Автор: Шелепницька Ірина Петрівна
Переглядів: 5516 | Теги: ЗЕМЛЕУСТРІЙ – ОСНОВА УПРАВЛІННЯ ЗЕМ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]